joi, 17 februarie 2011

1000 de produse protejate la nivelul Uniunii Europene


La data de 15 februarie 2011, denumirea Piacentinu Ennese a fost înregistrată în sistemul european de etichetare a calităţii la pozitia cu numărul 1000.


Este vorba despre o varietate de branza de oaie cu aroma de sofran produsa in Italia.

Sistemul protejeaza si promoveaza denumirile comerciale ale produselor agricole si alimentelor traditionale europene. Munca a mii de agricultori si producatori de alimente este valorizata, contribuindu-se astfel la conservarea si dezvoltarea patrimoniului rural al UE. De asemenea, sistemul le garanteaza consumatorilor ca pot avea incredere in produsele alimentare care poarta aceasta eticheta.



Odata ce denumirea comerciala a produsului agricol sau alimentar traditional este inregistrata sub una dintre cele trei marci de calitate, UE se va asigura ca aceeasi denumire protejata nu va fi folosita de alti producatori.


De exemplu, numai un anumit tip de branza de oaie fabricata in provincia Enna, Sicilia, are dreptul de a purta eticheta „Piacentinu Ennese”. Producatorii sai pot folosi, acum, logo-ul UE pentru denumiri de origine protejata.

De la crearea sa, in 1992, sistemul a inregistrat produse precum jambonul de Parma, branza Roquefort si placintele cu carne de porc Melton Mowbray, sub una din etichetele:
Denumire de origine protejata - pentru produsele agricole si alimentare fabricate, prelucrate si pregatite intr-o anumita zona geografica, dupa metode recunoscute;
Indicatie geografica protejata - pentru produse agricole si alimentare strans legate de o zona geografica. Cel putin una din etapele de productie, procesare sau preparare trebuie saaiba loc in zona geografica specificata;
Specialitate traditionala garantata - evidentiaza caracterul traditional al produselor, care le este conferit fie de compozitie, fie de metoda de fabricatie.

Pana in prezent, au fost inregistrate 505 produse sub sigla denumire de origine protejata (DOP), 465 sub sigla indicatie geografica protejata (IGP) si 30 ca specialitati traditionale garantate (STG). Inregistrarea nu se face automat. Mai intai, UE trebuie sa analizeze cererea, care poate fi contestata de alti producatori.

Vinurile si bauturile spirtoase fabricate in Europa sunt protejate prin sisteme de etichetare separate.

UE si-a propus sa imbunatateasca sistemul de etichetare a calitatii. Comisia a inaintat propuneri legislative in luna decembrie 2010 pentru a simplifica sistemul si pentru a face ca eticheta sa fie mai usor de utilizat si de inteles.
agriculturae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu