miercuri, 9 februarie 2011

Cantitatea de lapte de vacă colectată a scăzut cu 9,1% în 2010




Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 9,1%, informează Institutul Naţional de Statistică.
În luna decembrie 2010, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,9%, iar faţă de luna decembrie 2009 a scăzut cu 13,3%.
În luna decembrie 2010 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 3.040 tone (-4,9%).


Cea mai mare scădere a producţiei în luna decembrie 2010 comparativ cu luna noiembrie 2010 a avut loc la laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 1.815 tone (-14,7%) fiind urmat de laptele de consum cu 1.136 tone (-5,5%) şi de  brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (97,6% din producţia totală de brânzeturi) cu 107 tone (-2,3%).


În luna decembrie 2010 comparativ cu luna precedentă, producţia de unt a crescut cu 176 tone (+21,1%) şi cea de smântână de consum a crescut cu 787 tone (+21,0%).


Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna decembrie 2010 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 8.963 tone (-13,3%).


Principalele produse lactate la care producţia a scăzut în luna decembrie 2010 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2009 sunt: brânzeturi cu 388 tone (-7,8%) şi unt cu 40 tone (-3,8%).


Creşteri ale producţiei în luna decembrie 2010 comparativ cu luna decembrie 2009 au avut loc la: lapte de consum cu 1229 tone (+6,7%), smântână de consum cu 222 tone (+5,1%) şi lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 455 tone (+4,5%).


În anul 2010 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 90.697 tone (-9,1%).


Cea mai mare scădere a producţiei în  anul 2010 faţă de anul 2009 poate fi menţionată la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (93,6% din producţia totală de brânzeturi) cu 6.173 tone (-8,9%), urmată de unt cu 736 tone (-7,0%) şi de smântână de consum cu 797 tone (-1,7%).


În anul 2010 producţia a crescut la laptele acidulat  (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 3702 tone (+2,5%), iar cantitatea de lapte de consum a rămas aproximativ egală cu cea obţinută în anul 2009.
Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu