sâmbătă, 26 februarie 2011

Paradisul Legumelor, cu un picior în groapă?


Grupul de producători Paradisul Legumelor din Curtici a fost promovat ca un proiect pilot, model revoluţionar pentru legumicultorii din România. Astăzi însă, acesta este în pericol de dizolvare. Cauza: oamenii nu mai au bani pentru ratele de la bancă.


Ioan Moţ, preşedintele Grupului de producători Paradisul Legumelor, prima asociaţie de acest gen recunoscută preliminar în România, trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul organizaţiei şi a legumicultorilor, în general. „Am ajuns într-o situaţie extrem de critică, din cauza sistării ajutorului de minimis.
Pur şi simplu, legumicultorii sunt în pericol să nu-şi mai poată achita ratele la bancă, rate aferente creditului luat de Grup la înfiinţare”, avertizează Ioan Moţ. El susţine că a solicitat în mai multe rânduri sprijinul Guvernului, al Ministerului Agriculturii, însă până în prezent nu a obţinut nimic concret.
„Am fost în audienţe la MADR însă fără rezultate clare. Oficialii români ne spun că nu ne mai pot subvenţiona din cauza reglementărilor europene. Înţelegem situaţia, dar şi Guvernul ar trebui să ne înţeleagă pe noi.
Care va fi soarta noastră în continuare? Când ne-am constituit ca Grup de producători ne-am bazat că vom primi subvenţii de la stat. Acum, ne trezim abandonaţi ...”, susţine Ioan Moţ.
Disperarea oamenilor vine din faptul că, la contractarea creditului, ei au garantat cu proprietăţi imobiliare proprii.
„Ajunşi în dificultate cu plata ratelor, aceştia riscă să-şi piardă proprietăţile. Vă daţi seama, oamenii sunt disperaţi. Eu nici nu mai ştiu ce să le spun, că pe mine mă întreabă de toate! În luna februarie o să mă duc din nou la Bucureşti, trebuie neapărat ca Guvernul să ne ajute cumva”, exclamă preşedintele Grupului de producători de la Curtici.

O poveste de succes cu final incert
„Paradisul Legumelor” din Curtici a fost înfiinţat, ca şi Grup de producători de legume şi fructe, în 2005, depăşind, conform legislaţiei româneşti, mai multe etape până la recunoaşterea oficială din ianuarie 2008.
Potrivit statutului, menirea Grupului de producători constă în gestionarea în comun a producţiei şi a valorificării legumelor, în beneficiul exclusiv al membrilor. Practic, fermierii care fac parte din Grup beneficiază de o serie de avantaje financiare, ceea ce le poate creşte exponenţial rentabilitatea afacerii.
Semnalele venite după primii ani de funcţionare erau pozitive, comunitatea fermierilor şi oficialii vorbind la modul elogios despre realizările legumicultorilor de la Curtici. Fără îndoială, apogeul „Paradisului” (ce contradicţie de termeni!) a fost atins în mai 2010, odată cu inaugurarea unui depozit de legume în valoare de 600 de mii de euro.
Dincolo de avantajele teoretice ale asocierii, construirea acestui spaţiu cu bani europeni, subvenţii şi contribuţii proprii, materializa un vis mai vechi al fermierilor din Curtici, acela de a avea un spaţiu modern de depozitare. Din mai 2010, legumicultorii au început să conştientizeze ce înseamnă să faci parte cu adevărat dintr-o asociaţie de producători. Însă în prezent, visul oamenilor din Curtici e pe cale să se destrame...
revista-ferma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu