duminică, 13 februarie 2011

Morcovii „CAROTA NOVELLA DI ISPICA” (IGP)

Carota Novella di Ispica” cu indicatie geografica protejata este rodul cultivarii speciei Daucus carota L.. , in Sicilia, Italia.



Soiurile utilizate deriva din grupul soiurilor de morcovi „semilunga nantese” si al hibrizilor acestora, precum Exelso, Dordogne, Nancò, Concerto, Romance, Naval, Chambor, Selene.

La momentul comercializarii, „Carota Novella di Ispica” are o forma conica-cilindrica, un diametru de 15-40 mm si o greutate de 50-150 gr, fara mici radacini secundare, fara radacina in varf si fara fisuri ale pivotului.

„Carota Novella di Ispica” ajunge la gradul de maturare adecvat pentru comercializare deja de la sfarsitul lunii februarie (20 februarie) si pana la inceputul lunii iunie (15 iunie). Prin urmare, produsul „Carota Novella di Ispica” este prezent pe piata in perioada de iarna-primavara, avand caracteristicile organo - leptice tipice pentru un produs proaspat.

Pot obtine recunoasterea doar morcovii „Carota Novella di Ispica” care apartin categoriilor comerciale extra si I, definite de standardul CEE-ONU privind comercializarea si controlul calitatii comerciale a morcovilor.

„Carota Novella di Ispica” se comercializeaza in ambalaje sigilate in asa fel incat deschiderea ambalajului sa duca la ruperea sigiliului. Sunt autorizate urmatoarele tipuri de ambalare: tava de pana la 2 kg acoperita cu folie protectoare; sac cu greutate cuprinsa intre 1 si 6 kg, din polietilena sau polipropilena; sac etanseizat pentru pastrarea prospetimii produsului, cu greutate de 6-12 kg.

Aria de producție a „Carota Novella di Ispica” cuprinde comunele din provinciile Ragusta, Siracusa, Catania, etc, pana la altitudinea de 550 deasupra nivelului marii.

Metoda de productie prevede ararea in profunzime, pana la 40-50 cm, inaintea semanării. Rotatia culturilor trebuie efectuata la fiecare trei ani. Prin urmare, cultivarea morcovilor se poate face pe acelasi teren doar dupa doi ani agrari. Este permisa cultivarea pe acelasi teren timp de doi ani consecutivi doar daca terenul nu a mai fost cultivat niciodata cu morcovi. Rotatia este de tip „deschis”, in sensul ca se pot alterna culturile de morcovi cu cele de cereale, de leguminoase si de zarzavaturi care pot fi cultivate in camp deschis. Se exclud culturile intercalate, indiferent de tip.

Semanarea se face toamna, cu ajutorul semanatorilor pneumatice precise, la distante prestabilite, dupa care urmeaza tavalugirea, semintele intrand in pamant la o adancime medie de 1 cm. Densitatea de semanare variaza intre 1 500 000 si 2 000 000 de seminte la hectar, in functie de sistemul de cultivare adoptat.

Cantitatile de ingrasamant utilizate nu pot fi imprastiate in cantitati la hectar superioare celor care urmează: N: 150, P2O5: 80, K2O: 240, MgO: 40. Sunt intotdeauna de preferat ingrasamintele minerale si organice. Este permisa utilizarea ingrasamintelor pe baza de macroelemente de ordin secundar si microelemente. Sunt admise operatiunile de prasire menite a elimina buruienile, a spori gradul de afanare al terenului si a imprastia ingrasaminte pe suprafata solului. Protectia fitosanitara se bazeaza pe principiile combaterii integrate, prin interventii agronomice, biologice. Combaterea chimica se efectueaza doar in cazurile in care fitofagul ajunge la pragul de interventie sau in care se manifesta conditiile optime pentru dezvoltarea anumitor agenti patogeni.

Recoltarea se desfasoarta zilnic in perioada 20 februarie-15 iunie. Se efectueaza cu ajutorul unor utilaje de recoltare cu operatiuni combinate, capabile sa desfasoare o intreaga etapa de recoltare printr-o singura trecere pe teren. Produsele proaspat culese sunt prelucrate zilnic cu ajutorul liniilor de prelucrare din cadrul exploatatiei.

Etapele principale ale procesului de prelucrare a morcovilor sunt urmatoarele: spalarea, sortarea, calibrarea, ambalarea. Data de 15 iunie este stabilita ca data finala pentru comercializare.

Perioada de producție a „Carota Novella di Ispica” este caracterizata de conditii pedoclimatice favorabile. „Carota di Ispica” (morcovul) este „novella” (nou), adica ajunge la gradul de maturare adecvat pentru comercializare deja de la sfarsitul lunii februarie (20 februarie) si pana la inceputul lunii iunie (15 iunie). Ia astfel nastere un produs timpuriu, tipic sicilian, intru totul legat de teritoriul de productie.

La toate acestea se adauga faptul ca produsul „Carota Novella di Ispica” este prezent pe piata in perioada de iarna-primavara, putandu-se lauda cu caracteristicile organoleptice ale produsului proaspat, precum consistenta crocanta, mirosul intens si aroma de iarba.

Teritoriul de productie al „Carota Novella di Ispica” este caracterizat de temperaturi medii ridicate in timpul iernii, un numar mare de ore de lumina solara si terenuri fertile. In teritoriul dedicat productiei morcovilor „Carota Novella di Ispica” nu se înregistrează nici scaderi excesive de temperatura, nici precipitatii excesive, nici secete. S-a demonstrat ca temperaturile inregistrate in zona, impreuna cu numeroasele ore de lumina de care beneficiaza terenurile din septembrie si pana in martie favorizeaza colorarea foarte intensa, forma foarte regulata si optimizarea continutului de zaharuri, betacaroten si saruri minerale care, evaluate in raport cu perioada de recoltare, disting si mai mult „Carota Novella di Ispica”.

Terenurile corespund, de asemenea, exigentelor acestei culturi, care prefera solul mediu, usor afanat, cu schelet care nu este grosier, bogat in elemente nutritive, adanc si proaspat, dar pentru care sunt potrivite si terenurile usor nisipoase daca sunt sustinute cu ingrasaminte adecvate si irigate.

Primele documente privind cultivarea morcovului „Carota Novella di Ispica” dateaza din 1955, iar primele informatii privind exportarea acestui produs sunt datate cativa ani mai tarziu.

Mărturii importante sunt oferite de Pina Avveduto, care, în 1972, in „La Coltivazione della Carota ad Ispica” (Cultivarea morcovului la Ispica), scria despre raspandirea rapida a cultivarii „Carota di Ispica”: „Dupa cum este evident, raspandirea rapida a noii culturi a fost favorizata de usurinta cu care poate fi comercializat produsul, acceptat, ba chiar solicitat pe toate pietele nationale si internationale pentru calitatile sale intrinsec. Morcovul nostru este preferat datoritacaracterului timpuriu, calitatii formei (calibrul), proprietatilor organoleptice (culoarea, gustul) si proprietatilor chimice (bogatia de caroten si glucoza)”.  agriculturae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu