duminică, 6 februarie 2011

Taxarea inversa la cereale ii va dezavantaja pe fermieri

De la Bruxelles a venit zvonul ca Romania va primi derogare pentru taxarea inversa la cereale si plante tehnice. Aprobarea oficiala va veni de la Consiliul Uniunii Europene. Ministerul Finantelor a cerut, pe 6 iulie 2010, dreptul de taxare inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie. 

Tot atunci s-a vorbit si despre plata TVA la frontiera, dar despre asta s-a tacut foarte repede. Totul era pus in contextul luptei impotriva evaziunii fiscale. 

Secretarul de stat Adrian Radulescu spune ca aprobarea taxarii inverse doar pentru cereale, si nu pe toata filiera de produs, dezavantajeaza agricultorii. Producatorul de cereale cumpara toate imputurile cu TVA si vinde totul fara TVA. El, agricultorul, trebuie sa astepte sa recupereze banii pe care i-a platit ca TVA. Daca restituirea TVA s-ar face in aceeasi luna, ar fi bine. Dar experienta de pana acum nu lasa loc de speranta. 

Alti agricultori spun ca nu se pot pronunta pentru ca nu se stie cum o vor aplica sau o vor interpreta cei de la Finante si ANAF. Agricultorii spun ca, acum, majoritatea tranzactiilor cu cereale din recolta 2010 au fost facute. “S-ar putea sa fie tarziu si pentru 2011. Pana vine actul oficial de la Bruxelles, pana fac ai nostri instructiunile de aplicare, ajungem in toamna. Pe de alta parte, putini sunt cei care considera ca ANAF ar putea sa fie capabila sa restituie TVA. 

Pericolul blocajului financiar pentru fermieri este evident. Mai bine, spun ei, ar fi sa se reduca TVA pe filiera alimentelor la 5%. 
Dar cine ii asculta? 

sursa:agrinet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu