marți, 8 februarie 2011

Constructorii germani de masini agricole cer simplificarea procedurilor din PNDR

Saptamana trecuta, ministrul Valeriu Tabara si secretarul de stat Adrian Radulescu s-au intalnit cu reprezentantii VDMA, Asociatia pentru Tehnica Agricola din Germania. 
VDMA este una dintre cele mai importante asociatii din Europa, si reuneste 150 de producatori germani de masini si utilaje agricole. Ei au ridicat ministrului Tabara problema simplificarii finantarilor prin PNDR. 
Firmele germane de masini agricole doresc o fluenta mai mare in abordarea acestor masuri. “Trebuie sa se reduca birocratia in cazul fondurilor europene, pentru a scurta timpul de prelucrare a cererilor”, a declarat Dirk Startmann, presedintele Consiliului romano-german de cooperare in domeniul agriculturii din cadrul VDMA. 

Din experienta primului an de implementare a PNDR, germanii au observat ca aprobarile dureaza circa sase luni. 
De asemenea, reprezentantii constructorilor germani au mai solicitat programe de finantare suplimentare pentru investitiile in tehnica agricola pentru agricultura ecologica si pentru zootehnie. 
VDMA mai propune ca masurile care sustin serviciile de consultanta pentru fermieri sa fie publicate in paralel cu procedurile de aplicare, intrucat fermierii au nevoie de consultanta pentru planificare, pe termen lung, a investitiilor lor. In prezent, acestea sunt publicate doar dupa validarea celor mai importante instrumente de finantare din program. 
Tabara a recunoscut ca in tara exista o nevoie puternica de masini agricole performante. 
“Consider ca vor castiga cei care vor avea utilaje si echipamente care gestioneaza eficient resursele de apa si sol. Avem nevoie de diversificare pe care cred ca tehnologia agricola din Germania o poate oferi”, a precizat ministrul. 

Secretarul de stat Adrian Radulescu a reprosat reprezentatilor germani ca toti marii producatori de echipamente agricole prezenti in Romania, inclusiv membrii VDMA, au un mare defect: nu ofera service in timp util. 
“Service-ul este un defect al tuturor companiilor prezente pe piata romaneasca. Fermierul roman asteapta prea mult dupa o piesa minora. De exemplu, in perioada recoltatului, eu, ca agricultor, am nevoie de o piesa poate in cateva ore, nu in zile sau saptamani. Consider ca agricultorul se va indrepta, in curand, numai catre cel care va asigura si service-ul echipamentelor in timp util”, a precizat Radulescu. 

Lobby-ul dus de asociatia germana nu este unul gratuit. Membrii VDMA au o cifra de afaceri cumulata de 5,5 miliarde de euro pe an din productia de masini si utilaje agricole, 70% din aceasta fiind sustinuta din exporturi. 
Toate marile nume de constructori din Germania se regasesc in portofoliul distribuitorilor din Romania. 

sursa:agrinet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu