joi, 24 februarie 2011

Februarie în legumicultură


Înainte de venirea primăverii, atenţia legumicultorilor se împarte între culturile semănate în toamnă şi cele care urmează a fi înfiinţate, de îndată ce condiţiile climatice vor permite ieşirea în câmp. Până atunci, în răsadniţe se pregăteşte materialul săditor.

/apps/ferma/resources/imagini/ceb42f41378ad86957dff0d668fbf453_rasaduri_gImage.jpg

În plantaţiile legumicole înfiinţate în toamna anului trecut (salata, spanacul, ceapa verde) se verifică starea de vegetaţie şi se iau măsuri de prevenire a excesului de apă, dacă este cazul. De asemenea, culturile se protejează de animale şi se acoperă cu folie de polietilenă pentru grăbirea creşterii.
În vederea înfiinţării culturilor de primăvară, dacă vremea permite, terenul se eliberează de zăpadă şi se pregăteşte pentru fertilizarea de primăvară, cu azotat de amoniu (100-150 kg /ha).
În ferestrele iernii se poate însămânţa, deja, mazărea de grădină.

Pregătirea răsadniţelor pentru repicat
Amestecul de pământ se dezinfectează cu formalină (40%, soluţie 2-3%, 30 litri/mp) sau cu sulfat de cupru (soluţie 2-3%, 30 litri/mc), timp de 7 zile cu 14 zile de repaus, după care se transportă în cantitate de 7 mc/ha la locul de umplere a ghivecelor.
Amestecul îl putem folosi şi pentru a confecţiona cuburi nutritive pentru repicat (65-75 mii bucăţi pentru răsadurile necesare la hectar) sau îl putem repartiza în răsadniţe, ca strat nutritiv (15-17 cm grosime), pentru repicatul răsadurilor de varză/conopidă timpurie (când plantele au 1-2 frunze adevărate).
Întreţinerea răsadurilor de varză/conopidă timpurie presupune dirijarea temperaturii, aerisirea, udarea, fertilizarea cu soluţii de îngrăşăminte (în concentraţie de 0,5-0,6% la prima fertilizare şi de 0,8-1%, la a doua), aplicarea tratamentelor preventive contra agenţilor patogeni şi a dăunătorilor etc.

Semănatul tomatelor timpurii
Pregătirea răsadniţelor pentru semănatul tomatelor timpurii constă în confecţionarea patului cald (40-60 cm grosime, în funcţie de condiţiile naturale), instalarea tocurilor, aşezarea ferestrelor, controlul temperaturii în răsadniţă.
Amestecul de pământ, cu o compoziţie de 50% mraniţă, 25% pământ de ţelină şi 25% nisip, se dezinfectează, apoi se transportă şi se aşează într-un strat de 10-12 cm (6 mc pentru răsadul necesar la un hectar de cultură).
Pregătirea amestecului în vederea semănatului se face respectând recomandările expuse în materialul din numărul trecut al revistei noastre.
Epoca de semănat a tomatelor timpurii începe cu 20 februarie şi continuă până în martie. Norma de sămânţă este de 0,300 kg pentru asigurarea răsadului necesar la un hectar (60-65 mii fire de răsaduri), la o distanţă între rânduri de 5-6 cm, iar între seminţe pe rând, de 1-2 cm.
Lucrările de îngrijire a semănăturilor de tomate timpurii din răsadniţe presupun dirijarea temperaturii, aerisirea spaţiilor, udarea (cu apă caldă), plivirea buruienilor, acoperirea (noaptea) cu rogojini/folie, completarea potecilor dintre tocuri cu gunoi cald etc.

ORGANIZAREA ACTIVITĂŢILOR
Se actualizează graficul de activităţi pentru următoarele luni, cu estimarea necesarului de forţă de muncă şi a mijloacelor financiare etc.
Se întocmesc listele cu materialele necesare, pentru contractarea procurării lor.
Se încheie contracte de creditare, de servicii, de aprovizionare cu produse pentru etapele următoare.
Produsele legumicole din silozuri/depozite obţinute anul anterior se pregătesc pentru valorificare/comercializare.
revista-ferma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu